Itaalia ähvardab samuti ÜRO rassismifoorumilt lahkuda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Manouchehr Mottaki kõnelemas ÜRO Inimõiguste Nõukogus.
Iraani välisminister Manouchehr Mottaki kõnelemas ÜRO Inimõiguste Nõukogus. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia teatas neljapäeval, et ei kavatse järgmisel kuul osaleda ÜRO rassismiteemalisel konverentsil, kui ei muudeta selleks ette valmistatavat dokumenti, mida peetakse liiga vaenulikuks Iisraeli suhtes.


Rooma kutsub välisministeeriumi kinnitusel oma delegatsiooni läbirääkimistelt tagasi, vahendas Reuters.

ÜRO konverents rassismist toimub Genfis järgmise kuu teisel poolel. 20.-24. aprillini kestva ürituse kriitikud näevad selle taga taas araabiamaade plaani Iisraeli ründamiseks. Samuti on nad vastu lõikudele konverentsiks koostatavast lõppdeklaratsioonist, mis piiravat usu- ja sõnavabadust.

Ameerika Ühendriigid on samuti teatanud, et ei osale sellel foorumil, kui deklaratsiooni radikaalselt ei muudeta. Iisrael kutsub üritust boikottima ja Kanada on juba teatanud oma mitteosalemisest.

ÜRO Inimõiguste Nõukogus andsid ka mitu Euroopa riiki kolmapäeval märku, et nad kardavad üleüldise sõnavabaduse ohtu seadmist maailmas, kui konverentsil kutsutakse üles keelama «usu laimamist».

USA ja Iisrael marssisid kaheksa aasta eest välja Durbanis, Lõuna-aafrika Vabariigis toimunud esimeselt ÜRO rassismikonverentsilt protestiks katsete vastu suruda läbi resolutsioon, mis võrdles sionismi rassismiga.

Diplomaatide sõnul jäid tollest üritusest eredalt meelde ka tänavamarsid juutide vastu.

«Usu laimamise» küsimust on viimastel aastatel ÜRO koridorides nii New Yorgis kui ka Genfis jõuliselt tagant surutud. Seda asja ajavad 57-liikmelise Islamikonverentsi Organisatsiooni riigid, keda toetavad ka Hiina, Venemaa ja Kuuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles