Õnnelik abielu kaitseb mehi insuldi eest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielusõrmus.
Abielusõrmus. Foto: Corbis / Scanpix
Värske uuring näitab, et õnnelik abielu kaitseb mehi insuldi eest.
10 000 Iisraeli elanikuga tehtud uuringust selgus, et poissmeestel ja õnnetus abielus olijatel on insuldi tõenäosus tunduvalt suurem kui õnnelikus abielus meestel, kirjutab BBC News.

Tel Avivi ülikoolis tehtud uuringus analüüsiti küsimustikke, mille olid täitnud 1960. aastatel riigiametites olnud Iisraeli mehed. Osalejate keskmine vanus oli 49 aastat ning muuhulgas paluti neil hinnata ka seda, kui õnnelik on nende abielu.

Seejärel sõelusid uurijad välja need mehed, kes oli järgnenud 34 aasta jooksul insuldi tõttu surnud ning leidsid, et insuldi esinemine oli seotud abieluõnnega. Seos säilis ka siis, kui võeti arvesse meeste sotsiaalmajanduslikku tausta, vererõhku, suitsetamisharjumusi ja muud taolist.

Ka vallalistel suurem risk

Nimelt oli vallalistel meestel abielus olevatest suguvendadest 64 protsenti suurem risk surmaga lõppeva insuldi esinemiseks. Asja edasi uurides leiti, et tähtis on ka suhete kvaliteet – õnnetus abielus meestel oli omakorda 64 protsenti suurem insuldirisk kui õnnelikult kulgevas abielus olijatel.

«Ma ei eeldanud, et õnnetul abielul võiks olla selline statistiline tähtsus,» ütles uuringut juhtinud Uri Goldbourt.

Ta lisas, et uuring annab läbilõike aastakümnete tagusest Iisraeli ühiskonnast ning pole teada, kas avastust saab ka teistele riikidele ja hilisemasse aega üle kanda.

Ka varasemad uuringud on näidanud, et inimsuhete kvaliteet mõjutab tervist – näiteks soodustavad stressirohked lähisuhted südameprobleemide teket.

Ekspert: perekonnaseis on vaid üks tähtsatest faktoritest

Suurbritannia suhteekspert Mel Merritt ütles Iisraeli uurijate avastust kommenteerides, et selles pole midagi üllatavat. «Käesolev uuring kinnitab seda, mida me juba teame – et inimestevaheliste suhete kvaliteet avaldab nende elu paljudele aspektidele, sealhulgas ka tervisele, tugevat mõju.»

Merritt lisas, et rahuldustpakkuvad suhted kasvatavad inimeste heaolu, suurendavad produktiivsust töö juures ja tulevad kasuks tervisele.

Briti Insuldiuuringute Ühingu asedirektor Peter Coleman ütles, et lisaks perekonnaseisule on palju muid olulisi faktoreid, mis insuldi esinemise tõenäosust mõjutavad.

«Kõigist insulti kogevatest inimestest sureb selle tagajärjel umbes kolmandik, teine kolmandik paraneb kuu aja jooksul ja kolmandal kolmandikul tekivad tõsised tüsistused,» rääkis Coleman.

«Olgu teie perekonnaseis milline tahes, aga tervislik eluviis, regulaarne liikumine, vähe küllastunud rasva ja soola sisaldav menüü ning regulaarne vererõhu kontrollimine on asjad, mis aitavad insuldi esinemise tõenäosust märkimisväärselt vähendada,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles