Ateena leinab oma langenuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Nad seisid vaikides ja lugesid pangahoone marmorfassaadile kleebitud hüvastijätusõnumeid. Küünlad põlesid. Trepile asetati lilli.


«Mida sa ütled selle peale?  Mu oma tütar töötab ka pangas… See oleks samahästi tema võinud olla,» ütles keskealine naine, kes teiste seas Stadiou tänaval põlengus kahjustatud pangahoone ees seisis.

Kolmapäeval hukkus märulites kolm selle panga töötajat. Enamik möödujaid peatus leina märgiks vähemalt minutiks-paariks. Kohati segunes kurbus raevuga. «Seda poleks tohtinud juhtuda – süüdi pole üksnes need süütepudeleid pilduvad noored, vaid politsei, pankurid… Nad kõik on süüdi,» ütles keskealine mees.

«Häbi,» seisis ühel sildil nii kreeka kui inglise keeles. «Teotus,» teatasid suurte mustade tähtedega mitmed teised lipikud.  Kolme pangatöötaja surm, kes kõik olid 30. eluaastates, on Kreeka avalikkust sügavalt šokeerinud.

Varasemalt on sealsed demonstratsioonid ikka ilma inimohvriteta möödunud, kuigi 2008. aasta detsembris puhkenud rahutuste käigus süüdati isegi mitu hoonet.

«Vägivald võtab võimust, piiri nagu enam polekski,» ütles pensionipõlve pidav endine pangatöötaja Giorgos Adamopoulos. Veidi varem tulid jalgsi pangahoone juurde ka mitmed juhtivad Kreeka poliitikud, et avaldada solidaarsust matusteks valmistuvatele sugulastele ja sõpradele.

Tuli ka peaminister George Papandreou, nukra näoga ja ilma teda tavapäraselt saatva kaaskonnata. Ka tema asetas pangatrepile roosiõied, et seejärel Brüsselisse euroliidu liidrite kriisikoosolekule lennata.

 Kreeka politsei sõnul ründavad maskides ekstremistid Ateena pangakontoreid päris sagedasti. Nad on reeglina relvastatud raudkangide ja süütepudelitega ning tegutsevad kõikvõimalike demonstratsioonide ja ametiühingute rongkäikude kiiluvees. Võrreldes teiste Stadiou tänava pankadega oli Marfin Popular Banki neoklassitsistlik hoone suhteliselt kaitsetu.

Kuna just seda tänavat mööda suundub parlamendihoone juurde enamik ametiühingute poolt korraldatud rongkäike, on ülejäänud pangakontorid varustatud metallist aknaluukidega.

«Meie küsime, miks panga juhtkond seda kontorit suure streigi päeval kinni ei pannud,» oli üks pangatöötajate ametiühingu OTOE ametnik nõutu.

Riiklike pankade töötajad ei pea käima tööl päevil, mil riigifirmade ja eraettevõtete ühine ametiühing GSEE streike korraldab. Erapangad on tavaliselt lahti, kuigi parlamendihoonet ümbritsevatel tänavatel paiknevate pangakontorite juhatajatele on antud nõu demonstrantide lähenedes uksed lukku panna. 

Kommunistliku ametiühingu PAME sõjakamad liikmed käisid erapankade töötajatele kõvasti peale, et nood kolmapäevaste kasinuspaketi vastu korraldatud protestimiitingutega ühineksid.  

«Ega nad meid otseselt ei hirmutanud, kuigi sõnum anti edasi üsna jõuliselt,» ütles anonüümsust palunud teller ühest Ateena erapangakontorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles